Media pyörittelee uutista, jonka mukaan opetusministeriö olisi tällä kertaa kyllästynyt lukiolaisten venyviin opintoihin. Nopeuttamisprojektihan on aloitettu korkeakouluista ja nyt siirrytään lukioon josta sitten seuraavaksi -mihin? Huoltosuhde.

Jos omaa lukioaikaansa muistelee, niin eipä ollut minkäänlaista käsitystä omasta tulevaisuudesta, saati siitä, mitä tekee työkseen. Lukiolaiset ovat kyllä kykeneviä ottamaan vastuun omasta tulevaisuudestaan ja tekemään valintoja, mutta ilman minkäänlaista tukea tämä vaikuttaa melkoiselta arpapeliltä.

Muista elävästi lukioni opo-tunnit. "Kai tiedätte, että ette te kaikki pääse kuitenkaan yliopistoon. Kannattaisi katsella näitä yo-pohjaisia parturi-kampaajaopintoja." Edes lähiseudun yliopistoissa emme vierailleet. TKK:n maanmittariopiskelijoita kävi vetämässä meille shown ja siinä kaikki. Armeijassakin sai pätevämpää opastusta ja tietoa siitä, mistä itse halusi. Jotain tukea hei! Täytyykin tutkia mitä opetusministeriö on tehnyt ohjauksen kehittämiseksi sitten vuoden 1998.

Joillekin lukiossa roikkuminen on pakopaikka tulevaisuuden kohtaamiselta. Toisille se on mahdollisuus vaikkapa urheiluun kansallisella tai kansainvälisellä huipulla. Itse en kumpaakaan kokeillut.