Työmme viedään ulkomaille. Opiskelijaa riipaisee pahasti. Kaksi tuttuani tekee diplomityötään metsäjätille, mutta löytyykö heille tilaa tästä kansainvälisestä konsernista vielä valmistumisen jälkeenkin. Viime keväänä paperimiehiä pidettiin ahneina. Nyt voimme ihmetellä johtuvatko yllättävät toimet tästä ahneudesta vai jonkun muun ahneudesta.

Muistaisin hämärästi, että laissa sanotaan ihmisten erottamisperusteista jotenkin siten, että ketään muuta ei saa ottaa tekemään samaa tai samankaltaista työtä tai työtä, johon erotettava (irtisanottava) olisi kohtuullisesti koulutettavissa. Jossain on ilmeisesti jokin pykälä, josta en ole kuullut, joka mahdollistaa näiden työpaikkojen siirtämisen halvemman työvoiman maihin. Toisen saa siis ottaa tekemään samaa työtä, jos tämä tekee sen merkittävästi halvemmalla.

Lähinnä huolestuttaa Euroopan kilpailukyky ja se mihin se perustuu kymmenen vuoden kuluttua. Tekijöitä ja osaamista löytyy Amerikasta ja Aasiasta. Tämän lisäksi siltä löytyvät myös kasvumarkkinat. Tässä mielessä Eurooppaa voisi pitää vanhainkotina, jossa käydään katsomassa, mutta jossa ei markkinatalouden mielestä tehdä tuottavaa työtä.